My Ears' Candy

Get The Latest Update From Me..!!

Tuesday, July 7, 2015

Resepi Laksam Sedap

Assalamualaikum...
Dah masuk fasa terakhir bulan Ramadhan. Semoga keberkatan dan kemuliaan malam 1000 bulan itu menjadi milik kita. In Sya Allah.. Aminnn :-)

Tapi hari ni nak cita tentang resipi bermusim aku. Cewahhh macam terror nau masaknya. Hikhikhik. Walhal semua kaum kerabat and sahabat terhandal aku tau aku lah manusia paling tak gheti masak. Wakakaka... Almaklumlah, kat umah semua mak yang masak. Nak suruh aku tolong memang hampeh ler.. 10 kali mak panggil tak gerak lagi, last-last mak menyampah so buat sendiri.. Huhu. Now dah dok sendiri baru terhegeh-hegeh cari resipi sana sini sinun macam mana nak masak kan. Padan muka. Haha..

Ok, setiap kali bulan puasa mesti teringin sungguh nak makan laksam. Last year pun macam tu juga. So kiranya laksam ni resepi bermusim aku lah. Tahun lepas bulan puasa juga dah try buat sekali tapi time tu buat dengan my friend so kiranya ada pembantu lah. Ye lah beli makan tak puas, sedapnya belum tentu. Hehe.. Pandai mengomen kan. Ahakss.. 1st time buat last year, laksam tu susah nau nak buat, melekat-lekat kat tudung periuk and sangatlah buruk rupanya. Mujur sedap, so berbaloi la juga dok bersauna depan dapur tu kan.



So, tahun ni buat lagi. Tapi kali ni dah terror dah sebab buat sorang-sorang jer and laksam tu pun jadi cantik. Wahhhh... puji diri sendiri uollss. Haruslah kan!! Yakin and percaya pada diri sendiri, sayangi diri sendiri ^_^
Tapi still cari resipi juga.. Haha. Tak ada lah terror nau nak hafal resipi setahun sekali tu cuma ingat-ingat lupa jer lah bahan-bahan and cara masak dia. Maka, kat sini nak share la resipi laksam yang sedap, mudah dan cepat ini dengan korang. So hasil tanya pakcik G, maka yakinlah dengan resipi yang diberi. Dua tempat aku refer, satu kat blog My Resipi ni and satu lagi kat blog kakak manis ni irsyahealthyhouse. Thank u sebab sudi share resipi ni. So, dah tahu camna cara nak bagi laksam tu tak melekat kat bekas and boleh kalau tak pakai tudung periuk. Dulu kecik-kecik selalu tengok arwah tok sedara buat laksam ni. Nampak mudah jer arwah buat, lekang cantik je dari tudung periuk tu. Tapi awat bila aku buat tak jadi pun. Huhuhu... So, rahsianya.. sila layari blog irsyahealthyhouse tu ok :-)

So, meh sini i nak share lagi resipi laksam yang sedap dan mudah ni. Resipi ni hasil mix and match dua blog ni. Ikut selera masing-masing lah yer.

Bahan-bahan laksam (untuk 3-4 orang makan... ikut perut la yer)
- 3 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 4 cawan air suam
- sedikit garam

Cara sediakan laksam ni pula, mudah jer.
- Campur semua bahan di atas, gaul sebati then ketepikan.
- Didihkan air dalam periuk kukus.
- Sediakan loyang, sapu sikit dengan minyak masak then masukkan adunan tadi dalam loyang. Oppss jangan masukkan semua sekali, masukkan sedikit demi sedikit. Setiap kali kukus masuk dalam 3 senduk camtu lah, ikut lah besar mana senduk korang guna. Yang penting jangan terlalu nipis or terlebih tebal pula. Agak boleh gulung jadi comey lotey macam orang jual tu ok lah tu. Hehe. Tapi aku yakin korang yang terror masak macam tukang masak istana ni kompem tahu punya lah kan camna nak buat.
- Then kukus lebih kurang dalam 5 minit then angkat.
- Lepas angkat loyang tu, bawa ke sinki then alirkan air bawah loyang tu. Jangan masuk air dalam bekas loyang tu pula, hancus laksam korang nanti. Bagi bekas tu sejuk supaya senang nak keluarkan and gulung laksam tu. Inilah petua ajaib yang aku dapat dari blog kakak manis tu. Memang tak melekat laksam tu i tell u. Very puas hati.
- Lepas tu gulung and letak la dalam pinggan.
- Ulang lagi proses yang sama sampai lah bancuhan tepung tadi habis.

Ok, now proses buat kuah pula. Actually before korang start proses mengukus laksam tu, korang masak lah kuah ni dulu. Sebab kalau korang dok pulun buat laksam tapi tak buat kuah lagi nanti lambat pula siap. Kuah tu bukan korang nak kena jaga selalu pun. Letak jer atas api kat dapur sebelah then biar dia masak. Mudah kan.. Jadi, mari lihat resipi kuah nya pula ^_^

Bahan-bahan kuah :-
- 3 ekor ikan kembung (aku guna 4 ekor sebab nampak slim nye ikan aku. 1st time siang ikan sendiri tau. Orang kt shopping complex kawan Doraemon tu tak nak tolong. Huh.. menci, penat iolls siang ikan ni. Jenuh belek baru siap.. Haha)
- 2 biji bawang merah sederhana besar
- 2 ulas bawang putih
- Sedikit halia (aku ambil dalam 1/2 inci gitu)
- 1/2 sudu besar lada hitam ditumbuk halus
- Sedikit belacan
- 1/2 periuk Santan (aku guna 2 kotak kecil santan segera.. Hehe. Santan ikut banyak mana and selemak mana kuah korang nak okey)
- 2 keping asam gelugur
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa

Cara-cara masak pula:-
- Rebus ikan sampai masak. Then asingkan isi dan tulang. Air rebusan jangan buang sebab nak guna buat kuah.
- Then blend isi ikan together-gether dengan bawang merah, bawang putih, halia dan belacan. Guna balik air rebusan ikan tu untuk blend bahan-bahan ni. Tulang ikan pun aku blend juga lepas tu, lagi lemak engkau. Hehe. Tapi tapis ambil air nye je lah. Janganlah ambil tulang tu sama, kang ada yang masuk sepital sebab makan laksam.
- Lepas tu masukkan bahan-bahan yang dah di blend tu dalam periuk, masukkan santan, lada hitam dan balance air rebusan ikan tadi. Agak-agak kuah korang sikit, tambahlah santan and air sikit. Yang penting nampak lemak dan sedap.
- Bila dah mendidih masukkan lah garam, gula dan asam keping.
- Biar kuah mendidih sekejap lagi, agak-agak dah bau menarik menusuk hidung dan kalbu tu tutuplah api. So dah masak lah kuah laksam korang. Hoyeahhh !!!!!

Bila makan laksam, haruslah ada sambal dia juga kan. Nah cara-cara nak buat sambal dia pula. Mudah sesangat. Cayalah cakap den, Ni kan 1st time aku buat, so kalau aku kata mudah means mudah ler. Hehe.

Bahan-bahan sambal:-
- Cili merah
- Cili padi merah
- Belacan
- Asam limau
- Garam

Cara-cara:-
- Tumbuk semua bahan kecuali asam limau. Kalau malas tumbuk blend jer.. Hehe.
- Then bila semua bahan dah lumat perah air asam limau dalamnya then kacau sebati.
Mudah kan. Ala-ala buat sambal belacan. Selalu tengok Abah buat sambal belacan so tahu ler..

Kalau makan laksam haruslah ada ulam-ulamanya kan. Baru lah sodap dan maintain awet muda :-)
Untuk bahan-bahan ulam pula, ini yang normal orang letak la:-
- Timun
- Taugeh
- Kacang panjang

Kalau korang nak bagi meriah lagi laksam korang, letak la segala mak nenek ulam yang korang nak. Ikutlah selera anak tekak and perut masing-masing kan. So, dah siap laksam yang best, sedap dan simple ni.

Tara !!!!! Sedap kan.. lapar tak??? Teringin tak?? Hehehe...
Tapi kan, kalau ada lagi manusia yang super duper malas n tak gheti dari aku ni, haihhhh tak tahulah nak cakap camna. Korang pergi beli koeteow yong tau fu tu jer lah then balik masak sendiri kuah nya. Kalau lagi malas tahap gaban, ko pergi jerlah bazar Ramadhan then beli yang dah siap. Senang cita, tapi jangan dok complain pot pet pot pet tak sedap. Okeh.. syukur dengan setiap kurniaan Allah. Insaf kejap.. :-)

Ok.. selamat mencuba dan menjamu selera. Bolehla korang buat untuk buka puasa or raya nanti.

Terima kasih kepada yang sudi membaca corat-coret ini :-)

16 comments:

  1. bila dah tukar interface ni, laju sikit nak bukak... btw, laksam tu Nampak sedap tapi kite tak pernah makan lagi masa ramadhan tahun ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. berat ke blog saya.. ok. nnt kna service la.. hehe

      Delete
  2. Replies
    1. haha.. kak yan ni!! kak yan masak lg sedap. sy ni harap dok ikt resipi kt intenet je. hehe

      Delete
  3. nampak sodap laksam tu... nak cikit! selamat berpuasa!

    ReplyDelete
  4. Sedapnya... saya suka makan laksam..tapi tak reti nak buat...bulan puasa ni pun beoum makan lagi laksam ni... kne cari petang ni la.. sedap2

    ReplyDelete
  5. ehhhh pandainye buat laksam sendiri..... lieya kan antara laksa penang, laksa johor ngan laksam...mmg lieya paling suke laksam....letak sambal belacan byk2...perghhhh...sodap2....mujur dulu penah dok kelantan 10tahun...mak pandai le buat ....

    ReplyDelete
  6. uuuuish sedapnyaa.. antara makan pantai timur yang mmg CT xkan tolak..
    tapi nak buat memang tak la. malas wakakaka..

    ReplyDelete
  7. sedapppnya! Akak memang suka laksam. Extra pedas pleaseeee!

    ReplyDelete
  8. suka mkn laksam tapi part nk prepare laksam tu yg remeh

    ReplyDelete
  9. hai. salam kunjung balas.

    diharap tutorial scroll box tu membantu. buat, jgn tak buat pulak tau. hehehe.. :)

    ReplyDelete
  10. Sy dah Cuba ikut resepi sis...memang meletop...sedap.... terima kasih ilmu kongsi ilmu...๐Ÿ˜‰

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun ambil dr blog org. Tima kasih juga sudi try. Hahaa. Cewaah ckp mcm sy yg cipta resipi ni. Kkkkkk

      Delete
  11. Cari resepi laksam teruih gugel bagi blog hang ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. Dh buat blu. Aku pn dh lama x buat. So smbil hg catat resipi boleh la hg belek muka donghae yg hensem tu. Hahahaha

      Delete

Haipppp... nak tulis apa tu????? Hehe.. komenlah jangan tak komen!!! Jangan malu-malu ok ^_^