My Ears' Candy

Get The Latest Update From Me..!!

Tuesday, December 16, 2014

Biar pun usia ku sudah 30 tahun namun rupaku masih seperti 24 tahun :-)

Assalamualaikum..

Dok sembang-sembang ngan kengkawan pompuan di kala usia masing-masing mencecah 30 tahun ni kan.. keluarlah soalan cepuk cemas... Apa yang paling scary bila masuk 3 series ni??? Kalau dapat mr. beemer 3 series ok juga kan :-)

So, jawapan paling glamor ialah nampak tua..huhuu.... Masing-masing risau kalau baru masuk umur 30 tahun tapi dah nampak macam umur 40 tahun. Ok.. sangat scary. Nak-nak lagi yang belum berumah dan bertangga macam I ni... ini adalah suatu nightmare.. Oh No!!!!!!!!!!!!! So, prevention is better than cure. Apa punca kita nampak tua dari usia???? Punca utama sebab kulit jadi kedut la... Kalau kita tengok orang tu dah berkedut otomatik kita akan cakap orang tu tua kan ??? Begitulah kekdah nyer. Kenapa kulit berkedut??? Sebab collagen dalam badan makin susut. 




Collagen berkurang apabila umur meningkat


Collagen ni ada dalam badan kita sejak kita lahir lagi. Tetapi menjelang usia 25 tahun, collagen akan merosot dan tak dapat diperbaharui oleh sistem badan. Kita mesti dapatkannya dari sumber luar iaitu makanan. Collagen penting bukan sahaja untuk mengekalkan keanjalan dan ketegangan kulit supaya kita kelihatan muda remaja, tetapi collagen juga penting untuk sendi-sendi dan sel-sel kita berfungsi secara tip top. Sebab collagen ni adalah sejenis protein. Dalam badan manusia, 30% daripada protein ialah collagen. Sebab tu lah collagen ni dilabelkan sebagai gam yang menghubungkan segala tisu dan struktur tubuh. Collagen diperlukan untuk melicinkan pergerakan sendi dan tulang. Ia membantu menguatkan tulang. Collagen juga diperlukan untuk mengekalkan kesihatan otak sebab glya cells yang membekalkan nutrisi ke otak disokong oleh collagen. Nampak tak betapa pentingnya collagen ?? Selama ni kita cuma tahu collagen untuk awet muda je kan...!! Ok, satu ilmu baru untuk semua.. Senyum dan tepuk tangan untuk diri sendiri :-)

Pentingnya collagen dalan tubuh kita
Kesan-kesan kekurangan collagen

Collagen boleh didapati dari 2 sumber. Satu sumber haiwan seperti lembu, ayam dan babi. Satu lagi dari sumber marine iaitu ikan. Tetapi collagen yang terbaik ialah collagen dari sumber ikan sebab kuasa penyerapannya ialah 7 kali ganda lebih hebat dari sumber haiwan. Jadi, harus pandai memilih collagen ok. Bagi umat Islam pula, make sure sumber collagen tu halal dan diluluskan Kementerian Kesihatan Malaysia. Tak naklah sebab nak cantik punya pasal tapi makan dari sumber yang tak sihat dan haram kan.. Harus hati-hati yer semua :-)


Ok.. mana nak cari collagen yang kebabommm untuk kesihatan tubuh badan??? Mestilah collagen shaklee!! Mengapa mesti shaklee collagen powder ??? Jom tengok 8 sebab kenapa mesti makan shaklee collagen powder... :-)

1 - Ia diperbuat dari ikan bukan dari binatang : collagen yang diperbuat dari sumber marine memunyai 7x lebih kuasa penyerapan berbanding collagen yang diperbuat dari binatang.

2 - Berat molekul nya hanya 1000 Dalton : dapat diserap dengan mudah oleh badan

3 - Mengandungi vitamin C - menggalakkan pengeluaran collagen dan menentang radikal bebas yang merosakkan struktur kulit

4 - Mengandungi vitamin B - membebaskan tenaga untuk menghasilkan collagen dalam sel

5 - Extract kekerang - penting dalam sintesis bendalir sinovio bagi melicinkan pergerakan sesendi, melembapkan mata dan melegakan ketidakselesaan mata

6 - Extract biji camelia japonica - mengandungi isoflavon iaitu bahan antioksida yang melindungi kulit dari radikal bebas

7 - Extract pfaffia - menyokong pembentukan kolagen dan membuatkan kulit lembap, lembut dan licin

8 - Mempunyai bakteria lactobacillus acidophilus - memudahkan pembinaan semula sistem usus sihat bagi meningkatkan penyerapan collagen





Setiap hari kita kena ambil sekurang-kurangnya 2.5g collagen untuk menjadi sihat dan untuk mengekalkan tahap kesihatan yang mantap kita kena ambil 5g collagen setiap hari. Dalam satu sachet shaklee collagen powder ni, ada 5g collagen. So, mudahla untuk kita makan kan. Sehari sepaket, boleh bancuh dengan minuman kegemaran kita kecuali minuman berkarbonat dan berkafein. Sebab apa tak boleh bancuh dalam 2 minuman ini?? Sebab minuman ini akan merosakkan rantai-rantai protein yang ada dalam collagen ni, dan bila rosak maka musnahlah fungsi collagen ini. Bila musnah sia-sia lah makan produk terbaik ni sebab kulit maintain kendur..no no no no... tak nak kulit kendur kan??? Nak kulit tegang dan glowing-glowing gitu... Baru lah best.. betul tak?? Angguk la.. betul kan :-) Pandai pun.

Shaklee juga dah buat ujian klinikal untuk membuktikan tahap keberkesanan collagen ni tau... Kalau diambil setiap hari secara berturut-turut selama 8 minggu, hasilnya memang superb. Nak tahu apa hasilnya??? Ni dia hasilnya...

1 - Kelembapan kulit meningkat 69%
2 - Kelicinan kulit meningkat 75%
3 - Kedutan berkurang sebanyak 80%
4 - Kecerahan kulit meningkat sebanyak 80%

Dasyat kan.. siapa yang ikut syarat pemakanan yang diberi ni lepas 8 minggu confirm cun melecun la.. Kalau mak-mak makan mesti orang ingat isteri muda ayah...hehehe.... Oh, nak hilangkan kesan sunburn pun sangat bagus dengan shaklee collagen powder ni. Bancuh sedikit dengan air dan jadikan masker.



Nak tak jadi macam ni??? Kalau nak dapatkanlah shaklee collagen powder anda sekarang !!!! Bulan ni ada promosi best tau !!! Beli 3 kotak percuma 1 kotak. Cun sangatlah 4 kotak ni. Sebab apa?? Sebab dalam satu kotak ada 15 sachet, means untuk 2 minggu. So 4 kotak untuk 8 minggu.. Maka cantik sangatlah untuk membuktikan sendiri kajian di atas kan... Ok, tanpa berlengah dan membuang masa, dapatkan sekarang !!!

Hubungi saya di talian 012-5379145 

Jom sama-sama kita jadi cun melecun.... :-)


Terima kasih kerana sudi membaca :-)

6 comments:

  1. Replies
    1. kak yon.. harga sekotak RM298.00 tapi kalau join ahli dapat lagi murah. Kalau kak yon beli bulan ni 3 kotak free 1 kotak, automatik terus dpt free membership :-)

      Delete
  2. semakin berusia ni kolagen semakin berkurang itulah faktor kulit semakin berkedut dan idak anjal..skrg sis JM amalkan minum rumpai laut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sis.. kalau collagen tak di top up, sangatlah bahaya terutama kaum wanita..hehehe..

      Delete
  3. salam nor... datang baca citer korea... *_*

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam cheq su.. selamat berkenalan. tenkiu sudi singgah kat sini. so saya kena cepat2 update hari-hari2 berikutnya jalan2 korea ni..hehehehe

      Delete

Haipppp... nak tulis apa tu????? Hehe.. komenlah jangan tak komen!!! Jangan malu-malu ok ^_^