My Ears' Candy

Get The Latest Update From Me..!!

Tuesday, December 30, 2014

2014.... Pergi mu bersama 1001 rahsia

Assalamualaikum...


2014...
Kehadiran mu dinanti penuh debaran..
Kedatangan mu disambut penuh kemeriahan..
Mengharap sinar, harapan dan senyuman...



Namun siapa sangka...
KAU menduga, KAU menguji kami penuh cabaran...

Mac 2014...
Perginya MH370 tanpa berita..
Perginya penuh tanda tanya..
Perginya tanpa meninggalkan secebis jejak..

Februari - April 2014...
Empangan kami kering..
Alam tidak sudi memberi kami air..
Catuan air sehingga berbulan-bulan lamanya..
Mengajak kami untuk tidak membazir..

Tidak cukup dengan itu..
Alam seolah-olah memarahi kami..
Jerebu menduga kami..
Seksanya hidup menyedut udara kotor..
Mungkin dari kesilapan kami sendiri..

Julai 2014...
Ketika umat Islam menikmati ibadah puasa..
Dan kemeriahan Aidilfitri kian dirasa..
Hati kami bagai direntap..
Perginya MH17 tidak kembali..
Kami terduduk..
Menangisi dan meratapi perginya MH17..
Seolah-olah orang tersayang berada di sana..

Satu persatu KAU bongkarkan..
Kerana hilangnya sifat amanah si dewasa, si anak menjadi mangsa...
Kebocoran soalan UPSR..
Cukup menjatuhkan sifat mulia seorang dewasa...

Disember 2014..
Kami menangisi setiap gambar yang kami tatapi..
Air yang membawa kemusnahan..
Meruntun hati kami..
Namun kami tahu..
Ada ganjaran disebalik air kemusnahan itu..

Kini...
Saudara kami QZ8501 menghilangkan diri..
Kesedihan mereka kami rasai..
Membuat kami ternanti...
Membuat kami meratapi kembali MH370 dan MH17

Betapa KAU sayangkan kami..
KAU hantarkan petandaMU..
KAU hantarkan petunjukMU..
KAU hantarkan ujianMU..
Supaya kami mengingatiMU...
Supaya kami tidak lupakanMU..

Mungkin selama ini telah KAU hantarkan petandaMU kepada kami...
Namun...
Tetap jua kami buta...
Buta dalam menilai cinta agungMU...

Kami alpa kepadaMU..
Kami jauh dariMU...
Kami kejam dengan bumi...
Kami abaikan saudara kami..
Kami pentingkan diri!!
Kerana merasai dunia ini hak kami...

2015...
Kembalikanlah sinar, harapan dan senyuman kami....
Bawalah air mata mu 2014..
Pergilah bersama deritamu 2014..
Bersihkanlah kesan hitammu 2014...
Kami pasrah...
Kami redha...

Tuhan...
Terima kasih atas kasih sayangMU

MH370.. Kami masih menantimu...
MH17 dan QZ8501.. Kami harap kamu tenang di sana...
Buat mangsa banjir...
Tabahkanlah dirimu...
Kuatkanlah hatimu...

Buat semua pengajaranmu, terima kasih 2014....

--- Forwarded message through whatsapp ----

Semoga 2014 menjadi iktibar kepada kita semua. Setinggi-tinggi takziah kepada semua mangsa yang terlibat dalam setiap kejadian. Semoga ALLAH merahmati dan memberkati hidup kita setiap saat... :-)


 A heartbreaking message to MH370 from airport control tower

Terima kasih kepada yang sudi membaca :-)

15 comments:

  1. itulah takdirnya..semuanya sudah tertulis..

    ReplyDelete
  2. sedihnye.. =( semoga ahli keluarga mereka semua tabah..

    ReplyDelete
  3. yeah, this is quite sad, wishing all the best in 2015, thanks for visiting~

    Regards,
    (A Growing Teenager Diary Malaysia)

    ReplyDelete
  4. Wahh. Bersajak .. pandai nyee.. anyway, tq kerna sudi singgah di dorsettpink.blogspot

    ReplyDelete
    Replies
    1. dorsett pink... i copy paste sajak ni dr forwarded message kt whatsapp ..hehehe.. dri sendir tidaklah sesastera itu utk bersajak...huhuh

      Delete
  5. singgah sini n done follow #5 hihihih

    ReplyDelete
  6. Allah tahu apa yang jadi.. mudah2an semuanya bakal terungkai.. marila doa sama-sama..

    ReplyDelete
  7. semoga tahun 2015 lebih banyak cerita best

    ReplyDelete
  8. 2014 mmg banyak misteri yg belum terungkap.

    ReplyDelete
  9. moh kita buka lebaran baru thn ini..ehem2..dh ada trip ke thn nih :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. trip this year dh beli tiket ke vietnam bln 4 nnt, tp ni ikut tour. kwn yg arrange. nk arrange sndri utk ke vietnam tak confident sb x expose sgt ttg vietnam. kalau korea pejam mata pn dh boleh pegi...hehe

      Delete

Haipppp... nak tulis apa tu????? Hehe.. komenlah jangan tak komen!!! Jangan malu-malu ok ^_^